در عصر کنونی نیازهای جدیدی برای انسان تعریف شده است. در قدیم تنها خوراک و پوشاک و داشتن یک سقف برای زندگی کافی بود. اما امروزه انسان نمی تواند بدون موبایل و کامپیوتر زندگی کند و استفاده از این لوازم، حداقل نصف ساعات زندگی روزمره ما را در برگرفته است. پیشرفت چشمگیر در عرصه تکنولوژی، باعث شد که زندگی انسان بیشتر و بیشتر درگیر ابزارهای الکتریکی شود و این لوازم زندگی را برای ما راحتتره و وابستگی را به خودشان بیشتر و بیشتر میکنند. موستانگ در این مقاله قصد دارد که درمورد یکی از مهمترین اجزا در کامپیوتر، یعنی پردازنده ، و دو شرکت مطرح سازنده آن صحبت کند.
خرید یک جنس مرغوب همیشه یکی از دغدغههای انسان بوده و هست و شرکتها و برندها هم این انتخاب را برای مردم سختتر کردهاند. این موضوع نه تنها در تکنولوژی، بلکه حتّی در صنعت پوشاک و ورزش نیز صادق است. همیشه دو یا چند برند، بر سر یک محصول رقابت دارند، از رقابت بین ایکس باکس و پلی استیشن گرفته تا رقابت بین رونالدو و مسی در فوتبال. در عرصه لوازم کامپیوتر هم این موضوع وجود دارد.
CPU ، مغز کامپیوتر
به عقیده خیلیها CPU (پردازنده مرکزی) مهمترین جزء تشکیل دهنده کامپیوتر است و درواقع نحوه عملکرد این وسیله است که به کامپیوتر شما شخصیت میدهد.
در این مقاله توضیح دادیم که CPU وظیفه تفسیر و اجرای دستورات ارسالی از بخشهای سخت افزار و نرم افزار را دارد. به نوعی، این وسیله رییس کامپیوتر حساب میشود یعنی دستور بخشهای دیگر را دریافت و اجرای آن را به ساختمان خود یعنی مادربورد میدهد.
پردازنده های چند هسته ای
یکی از مهمترین بخشهای یک پردازنده، هستههای آن هست. در قدیم، پردازندهها تک هستهای بودند. اما امروزه حداقل پردازندههای چهار هستهای مورد استفاده قرار میگیرد. هرچند پردازنده های چهار هستهای هم کم کم به آخر عمر خود نزدیک میشوند و در آینده نزدیک، حداقل هشت هسته برای یک پردازنده احتیاج است. هرکدام از این هستهها توانایی اجرای دستور به صورت مجزا را دارند و همچنین هرچه تعداد هستهها بیشتر باشد، پردازنده عملکرد بهتری خواهد داشت. البته یک فناوری به نام Hyper-threading در برخی از پردازندهها وجود دارد که امکان تبدیل هر هسته فیزیکی به دو هسته مجازی را میدهد و این بدین معنا است که یک پردازنده چهار هستهای میتواند عملکردی مانند یک پردازنده هشت هستهای داشته باشد. اگرچه وجود یک پردازنده با هشت هسته فیزیکی عملکرد بهتری دارد.
سرعت
Clock speed (سرعت ساعت)، نشان دهنده سرعت یک پردازنده است که آن را با هرتز نمایش می دهند. وقتی می گوییم: سرعت یک پردازنده ده هرتز است به این معنا است که این پردازنده در هر ثانیه ده دستور را اجرا میکند. البته امروزه پردازندهها توانایی اجرای سه گیگاهرتز و خیلی بیشتر را دارند که این بدین معنی است که پردازنده های امروزی توانایی اجرای سه میلیارد دستور را در یک ثانیه دارند.
پردازنده های Intel
سال 1968 شرکت اینتل تاسیس شد. رابرت نویس و گوردن مور از موسسان این شرکت بودند. دو سال پس از تاسیس این شرکت، تراشه قدرتمند اینتل 8086 به بازار عرضه شد که مورد توجه زیادی قرار گرفته و حتی شرکت IBM نیز در کامپیوتر خود از آن استفاده کرد. پس از سال 2000، معروفیت و محبوبیت شرکت اینتل دو چندان شد و تسلط بسیار خوبی بر بازار پردازندهها پیدا کرد و این سلطه تا سال 2013 ادامه یافت. امروزه اینل و پردازندههای سری Core i آن، محبوبیت خوبی را نزد مخاطبان دارد. این شرکت به تازگی پردازنده جدید و بسیار قدرتمند خود یعنی core i9 را به بازار عرضه کرده است.
پردازنده های AMD
یک سال پس از اینتل، یعنی در سال 1969، شرکت ای ام دی (AMD) تاسیس شد. این شرکت در ابتدا تمرکز خود را بر روی ساخت مدارات مجتمع گذاشته بود اما کم کم به شرکت بزرگتری تبدیل شد. در سال 2006، ای ام دی با خرید شرکت ATI پا به عرصه تولید کارت گرافیک گذاشت. در سال 2017 این شرکت به معرفی سری پردازندههای جدید خود با نام رایزن (Rayzen) کرد که محبوبیت بسیار خوبی را پیدا کردند و این موضوع باعث شد که رقابت در پردازندهها بین دو شرکت اینتل و ای ام دی داغ تر و جذابتر شود. نه تنها پردازنده، بلکه کارت گرافیکهای این شرکت نیز در محصولات زیادی استفاده میشوند، مانند کنسولهای بازی PS5 و XBOX series x.
Intel یا AMD
قیمت یکی از مهمترین فاکتورهای خرید به حساب میآید و حال میخواهیم چند پردازنده با قیمت مشابه از این دو شرکت را با هم مقایسه کنیم.
رده بندی پردازنده ها
- پردازنده Core i5 10400 شرکت اینتل با شش هسته و دوازده رشته، حداکثر فرکانس 4.3 گیگاهرتز با فرکانس پایه 2.9 گیگاهرتز را ارائه می دهد. در طرف دیگر، Rayzen 5 3400g شرکت ای ام دی از چهار هشته و هشت رشته تشکیل شده و فرکانس پایه 3.7 گیگاهرتز با حداکثر فرکانس 4.3 گیگاهرتز را ارائه می دهد. این دو محصول را می توان در رده پردازندههای متوسط دسته بندی کرد.
- پردازنده Core i7 7700k اینتل با چهار هسته و هشت رشته فرکانس، 4.2 گیگاهرتز را ارائه میدهد و در طرف دیگر میدان، محصول Rayzen 7 3700x شرکت ای ام دی با هشت هسته و دوازده رشته با فرکانس پایه 3.6گیگاهرتز و حداکثر فرکانس 4.4 گیگاهرتز وارد بازار شده است. این دو پردازنده در دسته بندی پردازندههای خوب طبقه بندی شدهاند.
- پردازنده Core i9 10900X شرکت اینتل با ده هسته و بیست رشته و فرکانس پایه 3.7 گیگاهرتز و حداکثر فرکانس 4.5 گیکاهرتز ارائه شده است. در سمت دیگر، پردازنده Rayzen 9 3950x شرکت ای ام دی از شانزده هسته و سی و دو رشته تشکیل شده و فرکانس پایه 3.5 گیگاهرتز و حداکثر فرکانس 4.7 گیگاهرتز را ارائه میدهد. هردو پردازنده در دسته بندی پردازنده های قدرتمند جای می گیرند.
در نهایت
در پایان، نمی توان گفت که کدام یک برتری مطلق نسبت به دیگری دارد. در برخی مواقع، اینتل عملکرد بهتری دارد و در برخی مواقع برتری با ای ام دی است و انتخاب بین این دو پردازنده، بسته به سلیقه کاربر است. هرچند در قیمتهای پایینتر، خرید پردازنده های شرکت ای ام دی اقتصادیتر است. اما در برخی از مواقع و در بخش گیمینگ، اینتل بهتر عمل کرده است.
[*] اگر شما هم تجربه استفاده از هر کدام از این دو نوع پردازنده را دارید، نظران خود را در بخش دیدگاه ها، با موستانگ در میان بگذارید. برای مطالب جذاب بیشتر در حوزه فناوری اطلاعات، کافی است ات ما را در قسمت پادوک تازه ها دنبال کنید.