کلمه ای که این روزها همه توجه ها را به خود جلب کرده! و دلیل خوبی هم برای آن وجود دارد. تقریباً هر تکنولوژی جدیدی در حوزه علوم کامپیوتر ، به نوعی از یادگیری ماشین استفاده می کند، آنهم پشت درهای بسته! مثلاً: Cortana مایکروسافت ، نرم افزارهای تشخیص چهره و حتی پشنهاد محصولاتی که آمازون به خریدارانش می دهد، همگی از مفهوم یادگیری ماشین استفاده می کنند. تنها این ها نیست! یادگیری ماشین و علوم داده همه جا هست. چرا؟ چون داده همه جا هست! در این مقاله از وبسایت موستانگ ، قصد داریم تا بیشتر به توضیح این شاخه از کامپیوتر و کاربردهای آن بپردازیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
هر فرد با هوش متوسط و اندک دانشی از کدنویسی ، کاملاً طبیعی است که بخواهد سرکی هم به دنیای ماشین ها بزند. اما یادگیری ماشین چیست؟ چه اندازه بزرگ است؟ بیایید یکبار برای همیشه این مفهوم را توضیح دهیم.
یادگیری ماشین واقعاً یعنی چه ؟
در واقع ، یادگیری ماشین زیرشاخه ای از هوش مصنوعی است که از دانش الگوشناسی (Pattern Recognition) و تئوری یادگیری محاسباتی (Computational Learning theory) سرچشمه گرفته. Arthur Lee Samuel یادگیری ماشین را اینگونه تعریف می کند:
شاخه ای از علوم کامپیوتر و هوش مصنوعی که بدون دخالت انسان ، می تواند از داده ها یاد بگیرد.
طبق این تعریف ، هر زمان که اسم یادگیری ماشین می آید ، مردم به طور ناخودآگاه به هوش مصنوعی (AI) ، شبکه های عصبی (شبکه هایی که می توانند از مغز انسان تقلید کنند) و ماشین های خودران فکر می کنند. اما واقعیت اینست که مفهوم یادگیری ماشین خیلی خیلی گسترده تر از این هاست. در ادامه موستانگ برخی نمونه هایی که تصورش را می کردید و برخی را که اصلاً فکرش را هم نمی کردید ، به شما معرفی خواهد کرد.
نمونه هایی از یادگیری ماشین که احتمالاً حدسش را می زدید
فیلدهایی را معرفی می کنیم که احتمالاً خودتان هم حدس می زنید:
1- تشخیص صدا (Speech Recognition)
شما در ویندوز با cortona یا در گوشی سامسونگتان با Bixy صحبت می کنید و او هم حرفتان را می فهمد! اما چطور این کار را می کند؟ اینجاست که پای شاخه ای بنام NLP یا Natural Language Processing باز می شود که نحوه تعامل انسان با ماشین را مورد مطالعه قرار می دهد. حالا حدس بزنید در دل NLP چه چیزی قرار دارد؟ الگوریتم های یادگیری ماشین !
2- بینایی ماشین (Computer Vision)
بینایی ماشین یکی از زیرشاخه های دانش هوش مصنوعی است که به درک ماشین از محیط اطرافش می پردازد. در واقع ، تشخیص چهره (Facial Recognition) ، تشخیص الگو (Pattern Recognition) و تشخیص کاراکتر (Character Recognition) ، همگی مربوط به بینایی ماشین است. و اینجا هم دوباره در دل ماجرا ، الگوریتم های یادگیری ماشین حضور دارند.
3- ماشین خودران گوگل
خب ، خودتان می توانید حدس بزنید که چه چیزی ماشین های خودران گوگل را می راند ؟ باز هم یادگیری ماشین !
نمونه هایی که احتمالاً تصورش را نمی کردید
حالا بیایید جاهایی را بررسی کنیم که مردم عادی ، احتمال وجود یادگیری ماشین در آن مکان ها را نمی دهند:
1- پیشنهاد محصول در فروشگاه های آنلاین معروف (مثل آمازون)
دقت کرده اید که چرا این فروشگاه ها دقیقاً همان پیشنهادهای وسوسه کننده ای را می دهند که می تواند جیب شما را خالی کند ؟! چون الگوریتمی خاص بنام سیستم های توصیه گر (Recommended Systems) در پشت پرده کار می کند که علاقه مندی های هر کاربر را یاد گرفته و می تواند بر اساس آن ها ، به او محصول پیشنهاد دهد.
سایت های YouTube و Netflix هم دقیقاً به همین شیوه کار می کنند.
2- داده کاوی (Data Mining) / کلان داده (Big Data)
داده کاوی و کلان داده ، شاخه هایی برای مطالعه و یادگیری از داده در مقیاسی بزرگ است. و هر جا هم هدف جمع آوری اطلاعات از داده باشد ، بدانید که یادگیری ماشین در کمین نشسته !
3- بازر بورس / بازار مسکن
تمامی این شاخه ها ، برای اینکه بتوانند بهتر بازار را مورد بررسی قرار دهند ، از الگوریتم های یادگیری ماشین استفاده می کنند. اصطلاحاً به این تکنیک ها ، تحلیل رگرسیون (Regression Techniques) می گویند که از قیمت یک خانه گرفته تا ترندهای بازار بورس را می تواند پیشبینی کند.
[*] همان طور که دیدید ، امروزه machine learning همه جا حضور دارد. از تحقیق و توسعه تا بهبود اوضاع شرکت های کوچک. بنابرین می توان آن را به عنوان یک فیلد کاری محبوب در صنعت در نظر گرفت. اگر هر گونه سوال و یا ابهامی در این مورد داشتید، می توانید در پایین همین نوشته و در قسمت ثبت دیدگاه ها با موستانگ در میان بگذارید. برای مطالب بیشتر نیز کافی است تا ما را در قسمت پادوک تازه ها از وبسایت موستانگ دنبال کنید.
[*] مرجع: سایت dev.to